"Loading..."

espa2022

ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ

ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ

H γυναικομαστία είναι συχνή διαταραχή του ανδρικού μαστού που χαρακτηρίζεται από τη διόγκωση του μαζικού αδένα και του περιμαστικού λίπους στους άνδρες.

Αίτια

Το ζήτημα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ισορροπίας μεταξύ οιστρογόνων και τεστοστερόνης, είναι με άλλα λόγια πρόβλημα ορμονικής διαταραχής. Όμως, υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό που δημιουργείται από άγνωστη αιτία – η λεγόμενη ιδιοπαθής γυναικομαστία. Και η χρήση ορισμένων φαρμάκων έχει ενοχοποιηθεί για γυναικομαστία στους άνδρες, όπως τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, οι ορμονοθεραπείες και τα φάρμακα για το Aids. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα υγείας, όπως πρόβλημα στο συκώτι στα νεφρά σε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, στον υπογοναδισμό  κ.α

Τα στάδια της γυναικομαστίας

Υπάρχει η εξής κατηγοριοποίηση της γυναικομαστίας,  η οποία σε συνάρτηση με την διόγκωση του μαστού και της περίσσειας δέρματος, είναι:

  • 1ο στάδιο: Mικρή διόγκωση χωρίς περίσσεια δέρματος
  • 2ο στάδιο: Μεσαία διόγκωση χωρίς περίσσεια δέρματος
  • 3ο στάδιο: Μεσαία διόγκωση με περίσσεια δέρματος
  • 4ο στάδιο: Εκσεσημασμένη διόγκωση με περίσσεια δέρματος

Ο παράγοντας ηλικία

Η εμφάνιση της γυναικομαστίας σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ηλικία του άνδρα. Στη βρεφική ηλικία και στην ήβη εμφανίζεται  σε μεγάλη συχνότητα, κάτι που δεν συμβαίνει στην παιδική ηλικία .

Η εφηβική γυναικομαστία (Pubertal gynecomastia) είναι αρκετά συχνή και εμφανίζεται σε ποσοστό 40% των εφήβων, σε ηλικίες μεταξύ 13 και 17 ετών.  Συνήθως η γυναικομαστία σε αυτήν την ηλικία παρέρχεται αλλά, αν επιμένει στην μετεφηβική ηλικία, θα πρέπει να διερευνάται για την περίπτωση που  αποτελεί αποτέλεσμα κάποιας αδιάγνωστης νόσου.

Η γυναικομαστία των ενηλίκων (Senescent gynecomastia) απαντά κυρίως σε ηλικίες μεγαλύτερες των 50 ετών και εκδηλώνεται πιο συχνά ετερόπλευρα.

H χειρουργική επέμβαση

Όταν η γυναικομαστία είναι πάγιο χαρακτηριστικό της εμφάνισης του άνδρα, αρχίζει η συζήτηση γύρω από την χειρουργική αντιμετώπιση, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Σήμερα, η αποκατάσταση της γυναικομαστίας θεωρείται μια συνηθισμένη επέμβαση που δεν αφήνει ευδιάκριτα σημάδια ή ουλές.

Αυτό όμως που θα πρέπει να γίνει σαφές είναι πόσο σημαντικό είναι να διαχωρίζεται η γυναικομαστία από την ψευδογυναικομαστία, δηλαδή τη συσσώρευση λίπους στο ανδρικό στήθος, συνήθως λόγω παχυσαρκίας. Στο 99% των περιπτώσεων διογκωμένου στήθους, πρόκειται για ψευδογυναικομαστία και μόνο το 1% των περιπτώσεων είναι γυναικομαστία. Η διάγνωση μεταξύ των δύο πραγματοποιείται συνήθως με μαστογραφία ή με υπερηχογράφημα.

Στην περίπτωση που απαιτείται χειρουργείο, γίνεται αρχικά λιποαναρρόφηση στο στήθος και αμέσως μετά γίνεται εκτίμηση του μεγέθους του μαζικού αδένα. Αν είναι μεγάλος, αφαιρείται μέσω μικρής τομής που γίνεται στη θηλή. Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε και περίσσεια δέρματος, γίνεται μία τομή γύρω από τη θηλαία άλω ώστε μετεγχειρητικά η ουλή να είναι δυσδιάκριτη και μέσω αυτής απομακρύνουμε την περίσσεια.

Με την διαδικασία αυτή επανέρχεται το φυσιολογικό περίγραμμα του στήθους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άμεση βελτίωση της ψυχολογίας και της αυτοπεποίθησης του άνδρα. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο και ακόμα και σε περίπτωση πρόσληψης βάρους, ο όγκος του σώματος θα αυξηθεί συμμετρικά.  

Η επόμενη ημέρα

Ο ασθενής δεν χρειάζεται να απέχει από την εργασία του για περισσότερο από 2-5 μέρες, αλλά θα πρέπει να περιμένει περίπου 4-5 εβδομάδες για να ασκηθεί. Επίσης για τον πρώτο μήνα ο ασθενής θα φορά ένα ειδικό ελαστικό γιλέκο.

Οι επιπλοκές της επέμβασης είναι ήπιες και αρκετά σπάνιες και συνήθως είναι η μετεγχειρητική αιμορραγία, οι ουλές, η ασυμμετρία των θηλών, η κακή επούλωση κ.α. Όλες όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς από τον γιατρό σας.