"Loading..."

espa2022

ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η κοιλιοπλαστική είναι η επέμβαση που αφαιρεί την περίσσεια δέρματος και λίπους στην περιοχή της κοιλιάς ενώ παράλληλα πραγματοποιείται και ενίσχυση των κοιλιακών τοιχωμάτων για ακόμα πιο αρμονικό αποτέλεσμα.Θα πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές πως η κοιλιοπλαστική δεν είναι η επέμβαση που σκοπό έχει τη μείωση του βάρους αλλά τη βελτίωση της περιοχής της κοιλιάς και μόνο.

Πρόκειται για μια επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής που είναι συχνή, ειδικά μετά τη μαζική απώλεια βάρους ή μετά από μια εγκυμοσύνη. Πλέον δεν αποτελεί αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση αλλά κερδίζει συνεχώς έδαφος και στον ανδρικό πληθυσμό. Η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να βελτιώσει την όψη της κοιλιάς και να βοηθήσει ψυχολογικά τον ασθενή, ο οποίος όμως θα πρέπει να έχει ρεαλιστικούς στόχους, όσον αφορά στο αποτέλεσμα.

Η επέμβαση

Η κύρια τομή της κοιλιοπλαστικής είναι πάνω από το εφήβαιο και σχεδιάζεται ώστε να μην είναι ορατή φορώντας εσώρουχο/μαγιό. Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και η διάρκειά της κυμαίνεται μεταξύ 2-4 ωρών.  Αρχικά ο πλαστικός χειρουργός σχεδιάζει τις τομές, με τον ασθενή να βρίσκεται σε όρθια αλλά και οριζόντια θέση. Κατόπιν, το κοιλιακό τοίχωμα ανασηκώνεται ως το επίπεδο των κατώτερων θωρακικών πλευρών. Έπειτα, συρράβονται οι όρθιοι κοιλιακοί μύες για να διορθωθεί η διάτασή τους και να ενισχυθεί η δύναμη του κοιλιακού τοιχώματος. Ο ομφαλός τοποθετείται σε νέα θέση  ενώ οι τομές ράβονται με συνδυασμό απορροφήσιμων και μη ραμμάτων.

Η επέμβαση έχει γρήγορη ανάρρωση και η επάνοδος στην εργασία αναμένεται σε περίπου 10 μέρες ενώ η πλήρης επάνοδος στις δραστηριότητες αναμένεται σε 5-6 εβδομάδες. Στο μετεγχειρητικό διάστημα κρίνεται απαραίτητη η χρήση ελαστικής ζώνης.

Οι τεχνικές και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται εξελίσσονται συνεχώς, γεγονός που εξασφαλίζει μέγιστη ασφάλεια και επιτυχημένα αισθητικά αποτελέσματα για όσους αποφασίζουν να υποβληθούν σε κοιλιοπλαστική. Τα αποτελέσματα της κοιλιοπλαστικής είναι μόνιμα, εκτός κι αν υπάρξει σημαντική αύξηση σωματικού βάρους ή μια νέα εγκυμοσύνη. Πολλές φορές, για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, η κοιλιοπλάστική συνδυάζεται και με λιποαναρρόφηση.

Στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για την κοιλιοπλαστική

  • Αν το βάρος σας είναι αυξημένο, καλό είναι προχωρήσετε σε απώλεια βάρους πριν την επέμβαση.
  • Αν σύμφωνα με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είστε  παχύσαρκοι, η επέμβαση δεν είναι ακόμα κατάλληλη για εσάς. Επίσης, αν έχετε ένα σημαντικό ποσό ενδοκοιλιακού λίπους που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανά σας, επιβάλλεται να αδυνατίσετε πριν υποβληθείτε σε κοιλιοπλαστική.
  • Για να δείτε τα οριστικά αποτελέσματα θα πρέπει να υποχωρήσει το οίδημα και να ενισχυθούν οι τομές, κάτι που συμβαίνει την 5η με 6η εβδομάδα μετά την επέμβαση.
  • Στο τελικό αποτέλεσμα παίζει ρόλο η ποιότητα του δέρματος και η συνεπής τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών.

Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι σπάνιες αλλά, αν συμβούν, είναι συνήθως:

  • Λοίμωξη του τραύματος.
  • Θρόμβωση των φλεβών των κάτω άκρων, η οποία συνήθως εμφανίζεται σε άτομα που δεν κινούνται μετά το χειρουργείο και πάσχουν από παχυσαρκία.
  • Συλλογή ορώδους υγρού στην περιοχή της κοιλιάς.
  • Προβλήματα με την ίαση των τραυμάτων (ειδικά σε βαρείς καπνιστές,) και πιθανά προβλήματα με την επούλωση.
  • Άσχημες ουλές (υπερτροφικές, ατροφικές, πλατιές) δεν συναντώνται συχνά, αλλά εάν προκύψουν, αντιμετωπίζονται με διάφορες μεθόδους.