"Loading..."

espa2022

ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η επέμβαση της ωτοπλαστικής αποσκοπεί στην επανατοποθέτηση των αφετώτων ώτων- δηλ.των «πεταχτών» αυτιών» και στην αναδιαμόρφωση του σχήματός τους.

Οι λόγοι που κάποιος καταφεύγει στην ωτοπλαστική είναι συνήθως ψυχολογικοί καθώς τα εξέχοντα/πεταχτά αυτιά μπορεί να προκαλέσουν αμηχανία σε ενήλικες αλλά και στα μικρά παιδιά. Η παιδική ηλικία είναι και η καταλληλότερη χρονική στιγμή για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση καθώς τα αποτελέσματα είναι καλύτερα σε σύγκριση με την ωτοπλαστική των ενηλίκων ενώ παράλληλα τα παιδιά θα αποφύγουν και το επιπρόσθετο άγχος στις κοινωνικές συναναστροφές και στο σχολικό περιβάλλον. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ωτοπλαστική είναι το γεγονός πως θα πρέπει να διενεργείται εφόσον η ανάπτυξη του αυτιού έχει σταματήσει, δηλ.από την ηλικία των επτά ετών και άνω.

Η προετοιμασία της ωτοπλαστικής

Ο  πλαστικός χειρουργός  θα πάρει το πλήρες ιατρικό ιστορικό και θα σας συστήσει να μη λάβετε φάρμακα χωρίς συνταγή ή φυτικά προϊόντα/φάρμακα προ της χειρουργικής επεμβάσεως (και για 3 ημέρες κατόπιν αυτής). Επίσης, δεν θα πρέπει να έχετε λάβει προηγουμένως μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως ασπιρίνη ή αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή, χωρίς να το έχετε αναφέρει στον γιατρό σας.

Αν καπνίζετε, θα ήταν ιδανικό να το διακόψετε 4-5 ημέρες προ (και κατόπιν της χειρουργικής επέμβασης).

Η χειρουργική επέμβαση

Η ωτοπλαστική μπορεί να διορθώσει παράλληλα τις ατέλειες και στα δύο αυτιά ή σε ένα από αυτά. Οι πλαστικοί χειρουργοί ακολουθούν διάφορες τεχνικές για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, όλες όμως έχουν ως βάση την τομή στο πίσω μέρος του αυτιού, ώστε να μην είναι διακριτή, και από εκείνο το σημείο ξεκινά  η αναδιαμόρφωση ολόκληρου του χόνδρινου σκελετού του αυτιού.

Η επέμβαση και για τις δύο πλευρές των αυτιών διαρκεί περίπου 1-1,5 ώρες, είτε υπό τοπική είτε υπό γενική αναισθησία στους ενήλικες.Στα παιδιά η αναισθησία είναι πάντα γενική. Η διάρκεια της νοσηλείας είναι ημερήσια. Στη συνέχεια η σταθεροποίηση του αυτιού στη νέα  θέση γίνεται με ράμματα ή με συνδυασμό χάραξης του χόνδρου και ραμμάτων.Οι ουλές της επέμβασης είναι δυσδιάκριτες, βρίσκονται πίσω από τα αυτιά και επουλώνονται άμεσα.

Αμέσως μετά οι τομές της επέμβασης επικαλύπτονται με ειδικούς  επιδέσμους ενώ για τις πρώτες μέρες ο ασθενής θα πρέπει να φορά στο κεφάλι έναν μεγάλο επίδεσμο, οποίος όταν αφαιρεθεί από τον γιατρό, θα αντικατασταθεί από μια ειδική ελαστική κορδέλα για την πλήρη προστασία των αυτιών.

Θα χρειαστεί ένα διάστημα μιας εβδομάδας για πλήρη ανάρρωση αλλά η επιστροφή στην εργασία μπορεί να αργήσει λίγο περισσότερο καθώς ο ασθενής θα πρέπει να φοράει τον ειδικό προστατευτικό επίδεσμο στο κεφάλι για μεγαλύτερο διάστημα.

Όσον αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες θα χρειαστούν 5-6 ημέρες για μια ήπια φυσική δραστηριότητα ενώ ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλευθεί τον γιατρό του για την κατάλληλη στιγμή επιστροφής σε πισίνα.Η έντονη άσκηση θα πρέπει να αποφεύγεται για τέσσερις εβδομάδες ενώ τα σπορ που έχουν σωματική επαφή -άρα και πιθανό τραυματισμό- θα πρέπει να αποφεύγονται για περίπου οκτώ εβδομάδες.

Οι πιθανές επιπλοκές

Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση ρουτίνας που κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη για τους περισσότερους ασθενείς. Όπως όμως συμβαίνει σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, υπάρχει η πιθανότητα επιπλοκών. Οι κυριότερες είναι:

  • Υποτροπή του προβλήματος
  • Μικρού βαθμού
  • Ασυμμετρία
  • Ουλές
  • Αιμάτωμα
  • Φλεγμονή

O γιατρός μπορεί να τις αντιμετωπίσει επιτυχώς ώστε ο ασθενής να χαρεί ένα άριστο αποτέλεσμα, το οποίο θα τονώσει σημαντικά την ψυχολογία του.